Kindvriendelijk
Voorzien van alle gemakken
Rookvrij
Geen huisdieren toegestaan

Ontdek Ameland

Ameland is een prachtig en daardoor populair Waddeneiland, met 4 eeuwenoude dorpen met een beschermd dorpsgezicht. Een rijke natuur met 2 internationaal bekende natuurgebieden, brede 27 lang stralend wit zandstrand. Geurige bossen en niet te vergeten heel veel gezonde en schone lucht te midden van bos, duin, moeras en heide met een prachtige flora en fauna.

Een verblijf in Julique op Ameland staat voor heerlijk wandelen in een mooie en afwisselende natuur. Het ideale Waddeneiland waar je helemaal tot rust komt, ver weg van alle drukte en besognes van het dagelijkse leven.

Er ligt ruim 90 kilometer fietspad waar je de mooiste vogels kunt gaan spotten en genieten van prachtige vergezichten. Verdwalen is op het 27 kilometer lange eiland is vrijwel onmogelijk. In het bos is het op warme dagen heerlijk koel wandelen en op het strand kunt u onbezorgd met uw gezin zwemmen, zonnen, ballen, vliegeren.

Of u nu van natuur, sportief of cultuur houdt, Ameland is bij uitstek het ideale Waddeneiland om heerlijk te ontspannen en te relaxen of al datgene wat past bij uw verblijf in Julique.

Ameland in beeld

De totale oppervlakte van de gemeente Ameland is bijna 270 vierkante kilometer. Het grootste deel daarvan bestaat uit ‘buitenwater’: de zee. Het eiland zelf beslaat iets minder dan 60 vierkante kilometer. Op 1 januari 2021 woonden er 3785 mensen op het eiland.

Het jaarlijkse aantal bezoekers ligt ruim boven het half miljoen! En dat is niet zo vreemd, want het eiland heeft op alles in huis voor een onvergetelijk verblijf. Zon, zee, strand, duinen, bos, natuur, cultuur, rust, vertier….


Vier dorpen

  • Ballum is een esdorp dat in de volle Middeleeuwen is ontstaan. In de eerste helft van de 15de eeuw is de Jelmerastate er gesticht, in de 16de eeuw uitgebouwd tot de representatieve residentie van de Heren van Ameland, de Cammingha’s. Het stond tot 1829 op een duin ten westen van de begraafplaats, ongeveer op de plaats waar nu het gemeentehuis uit 1972, uitgebreid in 1998, staat. Het was een gebouw van twee vleugels met een hoge belvedèretoren en twee poorttoegangen die met fraai renaissancebeeldhouwwerk waren omvat. Slechts één spoor rest: de enorme, door Vincent Lucas excellent gehouwen grafsteen waarop Wytso van Cammingha (†1552) in wapenrusting in reliëf is geportretteerd.

  • Buren is een streekdorp met een vrij open structuur. Het dorp is niet rijk aan geboomte en het silhouet is bescheiden. In Buren staat slechts een klein aantal hoge gebouwen. Vroeger werd het dorp beschouwd als een buurschap onder Nes. Aan het einde van de 18de eeuw is genoteerd: ‘Even verre ten Oosten van het Kerkhof is eene groote buurt van meer dan zeventig huizen, onder Nes behoorende, en meest door Roomschgezinden bewoond, die te Nes ter Kerke komen. Deeze buurt ligt in eene zeer aangenaame vruchtbaare landouwe, en is omringd van vruchtbaare akkers en bouwlanden.

  • Hollum is een esdorp met buurten dat uit twee delen is ontstaan. In het zuidelijke, jonge, gedeelte is de losse bebouwing vrij regelmatig geplaatst langs twee noord-zuid verlopende lanen, de Ooster- en Burenlaan, die elkaar ontmoeten bij het kerkhof van de dorpskerk. De kerk met haar forse zadeldaktoren is een dominant element zowel in het dorp als de wijde omgeving. De kerk is in laat-middeleeuwse trant hoog opgetrokken en voorzien van zeer grote spitsboogvensters tussen steunberen. De toren is in de 15de eeuw gemetseld van gemêleerd rode baksteen. Op het verhoogde kerkhof, omgeven door bomen, staan grafstenen van onder meer walvisvaarders.

  • Nes is een dorp met een es-achtig karakter. Het oorspronkelijke centrum lag veel oostelijker dan waar de dorpskom nu ligt. Ruim voorbij de in 1878 door P.J.H. Cuypers ontworpen neogotische rooms-katholieke Sint-Clemenskerk ligt het oude kerkhof met fraaie grafstenen. Daar zijn fundamenten van een vroegmiddeleeuwse, tufstenen kerk en een later exemplaar met een gotisch koor opgegraven.