Jacobshiem 19, 9163 JT Nes, Ameland
Tel.: +31 (0)519-542106, The Netherlands

Menu

Ontdek Ameland

Ameland heeft zeer veel te bieden. Een prachtige natuurlijke omgeving waar je eindeloos kunt fietsen en wandelen. Maak eens een tocht naar Het Oerd of nog verder, De Hon, en ervaar de ruimte, de leegte en de stilte. Bezoek de dorpjes en proef de rijke historie en eigenzinnige Amelander cultuur. Beklim de vuurtoren van Hollum en geniet van het geweldige uitzicht. Of zoek het nóg hoger op en maak vanaf het vliegveld van Ballum een rondvlucht boven het eiland. Een parachute-sprong behoort ook tot de mogelijkheden. En met beide benen weer op de grond kun je vervolgens op de golfbaan een balletje slaan. Of je gaat kitesurfen, of paardrijden, of gewoon lekker op het strand liggen. Op Ameland hoef je je niet te vervelen!

Ameland in een notedop: er gebeurt van alles, er kán van alles, maar er móet niks! Hoewel... Wat u eigenlijk niet mág missen, is de tewaterlating van de paardenreddingboot. Gemiddeld één keer per maand wordt gedemonstreerd hoe in vroeger dagen bij 'schip in nood' de reddingboot door tien paarden over het strand en door de branding werd 'gelanceerd'. Een spectaculair gezicht!

Geschiedenis

Van de periode vóór 1300 is niet zoveel bekend; er zijn maar weinig historische vondsten zijn uit die tijd. Wel weten we dat de waddeneilanden destijds voor de scheepvaart dienden als vluchtplaats. De eerste permanente nederzettingen zijn waarschijnlijk pas na 1300 ontstaan.

In de eerste helft van de vijftiende eeuw werd in Ballum een slot gebouwd door Ritske Jelmera, een vermogend, ontwikkeld en tot de Friese adel behorend man. Na diverse erfeniskwesties werd het slot in 1447 tijdens een geding officieel toegewezen aan Hayo Jelmera, later bekend als Hayo van Cammingha, ‘heer van Ameland’. Hij verkreeg daarbij ook het erfelijk recht op ‘zeevond’. Dat recht hield in dat alles wat aanspoelde op het eiland, toekwam aan de bestuurder van het eiland. Nu is dat nog steeds zo, alleen maakt de burgemeester normaal gesproken geen aanspraak op dit recht.

Ameland in beeld

De totale oppervlakte van de gemeente Ameland is bijna 270 vierkante kilometer. Het grootste deel daarvan bestaat uit ‘buitenwater’: de zee. Het eiland zelf beslaat iets minder dan 60 vierkante kilometer. Op 1 januari 2008 woonden er 3569 mensen op het eiland. Het jaarlijkse aantal bezoekers ligt ruim boven het half miljoen! En dat is niet zo vreemd, want het eiland heeft op alles in huis voor een onvergetelijk verblijf. Zon, zee, strand, duinen, bos, natuur, cultuur, rust, vertier….

Beschikbaarheid Julique

Vier dorpen

Ballum
Ballum is een esdorp dat in de volle Middeleeuwen is ontstaan. In de eerste helft van de 15de eeuw is de Jelmerastate er gesticht, in de 16de eeuw uitgebouwd tot de representatieve residentie van de Heren van Ameland, de Cammingha’s. Het stond tot 1829 op een duin ten westen van de begraafplaats, ongeveer op de plaats waar nu het gemeentehuis uit 1972, uitgebreid in 1998, staat. Het was een gebouw van twee vleugels met een hoge belvedèretoren en twee poorttoegangen die met fraai renaissancebeeldhouwwerk waren omvat. Slechts één spoor rest: de enorme, door Vincent Lucas excellent gehouwen grafsteen waarop Wytso van Cammingha (†1552) in wapenrusting in reliëf is geportretteerd.

Gunstige ligging

Julique ligt op ongeveer 200 meter afstand van het gebied De Vleijen. Hier zijn trapveldjes, watersportmogelijkheden en u kunt er naast wandelen en fietsen, ook vissen. Voor de jeugd is een 'echt' fort in het water gebouwd compleet met hangbrug. Nes kent veel gezellige restaurantjes met terrassen, diverse winkels en een kleine en grote supermarkt.

Tips

Fietsenverhuur Kiewiet

Marten Janszenstraat 6
9163 HW  Nes (Ameland)

Tel: 0031 (0)519 542130

Jumbo

Hoge Eggenweg 6
9163 JP  Nes (Ameland)

Tel: +31 (0)519 542009


Spar Nes (a)

Torenstraat 7
9163 HD  Nes (Ameland)Info Julique

Julique
Jacobshiem 19
NL 9163 JT Nes Ameland
Telefoon: +31-(0)519-542106
Telefax:   +31-(0)519-543323

E-mail:
Internet: http://www.julique.nl